Borstvoeding – de opstartfase, appeltje-eitje?

Je bent zwanger van je eerste kindje en hebt besloten dat je in ieder geval wilt proberen om borstvoeding te geven. Je hebt weleens vrouwen borstvoeding zien geven of plaatjes voorbij zien komen, waarbij zo’n hummeltje heerlijk aan de borst ligt. Een intiem momentje tussen moeder en kind! Makkelijk ook, zo lijkt ‘t. Is dat echter ook zo?

20140920_BorstvoedingYnJonah

Voor mijn gevoel hangt dit af van allerlei factoren. Ik was in 2014 zwanger, tegelijkertijd met twee goede vriendinnen en mijn oudste zus. We zijn allemaal gestart met het geven van borstvoeding, maar dit ging bij iedereen compleet anders. Ik houd ’t hier bij mijn eigen ervaringen, maar ik weet wel dat echt iedere vrouw het anders ervaart. Dit heeft met persoonlijke omstandigheden te maken, maar ook met wie jij bent. Wat zijn jouw waarden en waar voel jij je goed bij? Daar waar ik bijvoorbeeld geen enkel probleem heb met kolven, kan een ander zich net een koe aan een melkmachine voelen. Nu denk je misschien: kolven, je kind leg je toch aan de borst? Tijdens de eerste dagen na de bevalling (en soms ook nog veel langer daarna) is dit echter niet altijd vanzelfsprekend.

Mijn eigen opstartfase verliep naar mijn mening prima. Ik had melk in overvloed en kolfde liters weg ;-). Als ik het zo achteraf bekijk, bestond mijn ritme in de kraamweek wel voor een groot deel uit kolven en daarna voeden met een pipetje of fles. Soms had ik het idee nog maar net gekolfd en gevoed te hebben of de kraamverzorgster gaf alweer aan dat het tijd was voor een nieuwe kolfsessie. Waarom ik kolfde? Jonah zag in de kraamweek te geel (geelzucht) en had daardoor eerst geen puf om zelfstandig goed aan de borst te drinken.

Ik liet ’t echter allemaal over me heen komen en volgde mijn gevoel én de adviezen van mijn lieve kraamverzorgster op. Het lijkt soms bijna alsof het nooit voorkomt, maar ik zat écht op een roze wolk in mijn kraamweek. Dat kolven deed ik met liefde, alles voor het goede doel! Tuurlijk, ik had ook genoeg onzekerheden en de hormonen draaiden op volle toeren, maar terug kijkend gaf ik me helemaal over aan het moment en genoot ik van mijn kleine man. Ik had er ook het volste vertrouwen in dat het met die borstvoeding allemaal wel goed zou komen en aan het eind van de kraamweek dronk meneer zowaar af en toe live aan de borst. Wel met behulp van tepelhoedjes, maar die konden na 3 weken ook de prullenbak in!

Uiteindelijk geef ik nu nog steeds borstvoeding, iets wat ik vooraf totaal niet had verwacht. Zo zie je maar dat je van tevoren over alles na kunt denken, het loopt uiteindelijk toch vaak anders. Je weet namelijk niet of je borstvoeding snel op gang komt, of je kindje vlot de juiste ‘techniek’ qua drinken te pakken heeft en hoe je het überhaupt ervaart.

Vanuit mijn ervaring kan ik het iedereen echter zeker aanraden om toch door te zetten als je graag borstvoeding wilt geven. Het begin is echter lang niet altijd makkelijk.  Je moet meestal even door de kloven en de (soms lastige) opstartfase heen, maar daar krijg je wel heel veel voor terug!

Heb jij ervaring met het geven van borstvoeding? En zo ja, hoe was jouw opstartfase?

4 comments

 1. Debby says:

  Ik wilde heel graag borstvoeding geven aan mijn zoontje. Maar hij wers met 37 weken dysmatuur geboren via een keizersnede. Hij woog 2125 gram en was 42 centimeter groot. Helaas was hij te moe en niet sterk genoeg om van de borst te drinken.
  In het begin heb ik wel gekilfd om hem een zo goed mogelijke start te geven. Toen hij wel sterk genoeg was, was hij echter zo gewend aan het flesje dat hij mijn borst niet meer accepteren.

  Mocht ik ooit nog een kindje krijgen, ga ik zeker weer proberen borstvoeding te geven.

  • Yneke says:

   Soms heb je ’t niet allemaal zelf in de hand. Liefde geven is ’t aller belangrijkst zeg ik altijd :-). Daar kan geen speelgoed of bepaalde voeding tegen op!

 2. Laura says:

  Ik zit momenteel middenin die opstartfase! Heb me voorgenomen niet te gaan ploeteren, maar daar is – gelukkig – ook geen sprake van. Bijzonder hoe mijn lijf ondanks de PE enorm goed melk aanmaakt. Het gaat niet allemaal vanzelf, want Maren is met haar te vroeg geboren zijn nog erg jong en heeft niet altijd de energie en techniek om al haar melk bij mij te drinken, maar dat komt hopelijk langzaamaan wel. Deze start is in ieder geval goed!

  • Yneke says:

   Wat fijn dat je lijf zo goed meewerkt! Vond ik destijds ook heel bijzonder. Je staat er volgens mij ook heel positief in, dat helpt ook altijd :-). Geniet van jullie momentjes samen♡

Geef een reactie