Challenge: een maand suikervrij eten!

macarons

Ik schreef hier al eerder een artikel over geraffineerde suikers en wil al heel lang eens ervaren hoe ik me zonder deze suikers voel. Vorige week ging ik met collega’s uit eten en toen kwam het onderwerp weer boven drijven. Terwijl we ons volstopten met suiker ;-), vroegen we ons af wanneer het een goed moment is om een suikervrije maand in te lassen. Oftewel: een maand zónder geraffineerde suikers. De één zei de winter, de ander juist nu of in de zomer. De vraag is echter of er ooit een perfect moment komt, ik denk het niet. Ik heb daarom de knoop doorgehakt: ik ga vanaf aanstaande maandag 18 april een maand lang geen geraffineerde suikers eten. Wie doet er mee?

Er zijn boeken en websites vol geschreven over de zin en onzin van suikers. Er zit echter een verschil in natuurlijke suikers die bijv. in fruit zitten en de geraffineerde suikers die aan allerlei (supermarkt)producten worden toegevoegd. Geraffineerde suikers zijn bewerkt, waardoor er niks gezonds meer in zit. Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel er enorm van, met flinke schommelingen in je bloedsuiker tot gevolg. Dit kost je lijf veel energie, waardoor je je na een tijdje dus vaak moe voelt na het eten van (veel) suiker. De ene persoon is hier gevoeliger voor dan de ander, maar als je erop gaat letten zal ook jij het merken.

Waarom ik een suikervrije maand inlas? Ik doe dit in mijn geval niet om af te vallen, maar om meer energie te krijgen. Ik heb namelijk vaak flinke suikerdips na het eten en heb regelmatig hoofdpijn. Dit laatste heeft soms ook met slaaptekort te maken, maar júist dan grijp ik ook sneller naar een Tony’s Chocolonely reep ;-). Tijd om die cirkel eens te doorbreken. Dat zal vast niet zonder slag of stoot gaan, maar om een gewoonte te veranderen moet je soms even doorzetten.

Op naar een gezonder, energieker leven dus! Ik ben zelf ook erg benieuwd hoe ik het zal ervaren haha. Mijn discipline zal af en toe flink op de proef worden gesteld, maar dat heb ik ervoor over. Ik houd jullie op de hoogte!

Mochten jullie een maand nou te ambitieus vinden of totaal niet weten waar je moet beginnen? Dan zou het misschien kunnen helpen om wat begeleiding te krijgen. Aanstaande maandag 18 april start er namelijk ook een 12-daagse ‘ik-eet-suikervrij-cursus’. Op www.ikeetsuikervrij.nl kun je meer informatie vinden en je eventueel inschrijven!

Hebben jullie nog goede tips voor mij? Lekkere recepten bijvoorbeeld?

 

 

One comment

Geef een reactie