De aantrekkingskracht van suiker.

Ria, Jonah & Yn - ijsje Ibiza

Suiker, een hot item de laatste tijd. Ik ben een echte zoetekauw en kan enorm genieten van een taartje. Drop (Redband fruit-drop-duo’s!) haal ik bij voorbaat niet in huis, want zo’n zak moet dwangmatig in één keer leeg. Mijn kleine man krijgt echter zo min mogelijk geraffineerde suikers. Iets wat ik zelf ook probeer na te streven, maar daarover in een later artikel meer. Waarom? Omdat geraffineerde suikers ongezond zijn. Ze zijn bewerkt, waardoor er niks gezonds meer in zit. Daarnaast stijgt je bloedsuikerspiegel er als een dolle van en dat is voor mij al voldoende reden om deze suikers zoveel mogelijk te laten staan. Zielig? Welnee.

Wéér zo’n anti-suiker-mama denk je misschien, maar nee, ik ben niet anti-suiker. Ik houd van suiker. Als een baby wordt geboren is het eerste wat ‘ie vaak krijgt ook een drankje met suiker: borstvoeding. Daarnaast bestaat er een walhalla aan heerlijke, suikerrijke producten die rechtstreeks uit de natuur komen. Denk hierbij aan bananen, dadels, druiven, appels & rozijnen. Niks geen verstopte, ‘stiekeme’ suikers of vreemde ingrediënten & e-nummers om een product houdbaar te maken. Hoe veilig die ook allemaal mogen zijn, ik heb er vaker niet dan wel een goed gevoel bij. Daarnaast worden er aan heel veel supermarktproducten geraffineerde suikers toegevoegd, let er maar eens op! Je krijgt daardoor ongemerkt vaak veel meer suiker binnen dan goed voor je is.

Wat ik mijn kleine man dan zoal geef qua drinken & tussendoortjes? Hij is inmiddels ruim 18 maanden en krijgt nog steeds borstvoeding. Tussendoor en op de dagen dat ik werk, drinkt ‘ie water of thee. De lieve oppas-opa’s/oma’s moesten hier wel even aan wennen (“geen roosvicee/diksap?”), maar inmiddels drinkt meneer graag water. Ook een slokje thee uit mama’s grote mok is reuze lekker én interessant.

Als tussendoortje krijgt hij fruit, rozijntjes, rijstwafels en bij de opa’s & oma’s regelmatig een koekje. Ook bij mij krijgt hij af en toe een koekje, vooral buitenshuis of in het weekend. Zo maken we er iets speciaals van, geen dagelijkse kost in ieder geval. Neemt niet weg dat ik ook weleens zwicht voor een koekje, terwijl dat niet in de planning zat (Lees: combi krijsende dreumes/restaurant/mama heeft nog geen slok van haar thee gehad). Tja, ik ben ook maar een mens en het moet wel leuk blijven ;-).

Ook probeer ik erop te letten dat hij niet de godganse dag rozijntjes naar binnen propt, want gaatjes worden veroorzaakt door de frequentie van inname van suiker. Wat dat betreft maakt het niet zoveel uit of dit nou wel of geen geraffineerde suikers zijn. Je tanden zien geen verschil, suiker = suiker. In die zin is het beter om in één keer heel veel suiker te eten, dan verdeeld over de hele dag.

Waarom wij voor deze aanpak kiezen? Ten eerste omdat we ons hier goed bij voelen. Jonah heeft op dit moment nog geen idee wat er allemaal te vinden is in de supermarkt en wordt nog niet beïnvloed door vriendjes of reclames op televisie. Voor ons als ouders daarom hét moment om zonder strijd een goede basis te leggen. Hij weet straks niet beter dan dat water zijn dorst lest en dat we andere dranken alleen in huis hebben bij speciale gelegenheden (feestjes/opblijfavond). Een snoepje? Tuurlijk, af en toe. Gezien zijn huidige leeftijd vind ik dat persoonlijk echter nog niet nodig, hij geniet net zo goed van een rozijn. Een kinderhand is zo gevuld! Ook hoop ik in de toekomst meer lekkers zelf klaar te maken. Het boek ‘Gezond Bakken’ van Amber Albarda heb ik in ieder geval al in huis ;-)! Nu nog de gewoonte krijgen om wekelijks aan de slag te gaan in de keuken. Voor nu kies ik gewoon nog even voor de speltkoekjes met rozijnen van Ella’s Kitchen :-).

Echt, suiker is zo slecht nog niet. Wij kiezen er echter voor er op een bewuste manier mee om te gaan en zoveel mogelijk voor natuurlijke suikers in ‘originele verpakking’ te kiezen (fruit & vruchten). Op die manier krijg je vaak al voldoende suikers binnen. Af en toe iets lekkers zoals een taartje moet echter zeker kunnen!

Hoe ga jij met suiker om? En wat geef jij je kindje zoal te drinken & als tussendoortje?

 

2 comments

Geef een reactie