De kracht van NIETS DOEN

Niets doen

He-le-maal niets doen, wat is dat eigenlijk? Als ik het woordenboek er op na sla dan kom ik synoniemen tegen als ‘lanterfanten’, ‘luiwammesen’ & ‘flierefluiten’. Tja, dit geeft nogal veel ruimte voor interpretatie, maar waar het naar mijn idee op neerkomt is dit: je MOET even niets. Niets doen is een rustmoment, die iedereen anders invult. Je hoeft geen resultaat te behalen en mag gewoon ZIJN. Meer is ’t niet. Easy peasy, dat ‘niets doen’. Toch?

Oké, dan stel ik je nu nog een vraag: wat doe jij als je in de rij staat bij de kassa? Kijk je rustig om je heen en geniet je van deze onbedoelde pauze? Of pak je bijvoorbeeld je mobiel en check je je social media & WhatsApp? Direct reageren is immers wel zo netjes, vind je niet? Of wat dacht je van je lunchpauze op je werk? Eten achter je bureau is super efficiënt! Terwijl je een broodje naar binnen propt, kun je snel nog even wat mailtjes beantwoorden. Echt genieten, die pauzes! Dat je aan het einde van de dag last heb je van je nek en schouders neem je op de koop toe. Dat het je productiviteit hoogstwaarschijnlijk ook geen goed doet, dat vergeten de meesten eveneens. Inclusief ikzelf. Hoewel ik mijn mobiel uitermate goed aan de kant kan leggen, vind ik het soms lastig om rustmomentjes in te lassen op m’n werk. Ik word er wel steeds beter in, omdat ik een groot verschil ervaar als ik die momentjes wél pak. M’n geest is scherper, ik ben relaxter en oplossingen komen opeens naar boven drijven.

Voor thuis geldt natuurlijk precies hetzelfde. Ook dan kun je jezelf een enorme druk opleggen, waarbij je nauwelijks ruimte laat voor ‘niets doen’. To-do-lists zonder einde en uiteraard pas pauze als je het hele huis hebt schoongemaakt. Of wat dacht je van al die sociale activiteiten waar je diep in je hart eigenlijk helemaal geen energie van krijgt. Herkenbaar?

Bewustwording is de eerste stap naar verbetering, dus je bent al een heel eind! Daarnaast is het goed om jezelf eens af te vragen waarom je jezelf geen moment van rust gunt. Wat ervaar je op het moment dat je even ‘niets doet’? Word je er onrustig van? Ook niet onbelangrijk: wat heb je mee gekregen vanuit je opvoeding? Wellicht ervaar je eveneens een bepaalde druk van buitenaf. En wees eens eerlijk: wat denk jij als je een collega ziet die minutenlang naar buiten staart, zonder ook maar iets te doen? Onder de baas z’n tijd nog wel!

Niets doen, het is dus moeilijker dan je denkt. Helemaal in deze gehaaste, westerse wereld. Er is zóveel te doen, te zien & te ervaren. We worden van alle kanten belaagd door informatie en we willen niets missen. Dóór is het credo, pauze is voor mietjes. Zó zonde, want juist dan vliegt het leven onbewust aan je voorbij. Die knappe man of vrouw die oogcontact met je probeerde te maken toen jij bij de kassa stond, heb je nooit gezien. Je was te druk met appen.

Er is echter hoop, want niets doen kun je leren. Mijn tip: kijk naar een (jong) kind. Die zijn ui-ter-mate goed in niets doen (jij was dat ooit dus ook!). Gewoon lekker naar buiten kijken of dagdromen. En er ook nog enorm van genieten! Dát is de kracht van niets doen.

Bewijs jezelf dus een dienst en doe af en toe gewoon even niets. Ik kan het iedereen aanraden.

Zie jij het nut van niets doen in? En wat is voor jou de ultieme manier van niets doen?

Geef een reactie