Het roer om #1

Het roer om

Heb jij dat ook weleens? Dat je opeens bedenkt: ik gooi het roer NU om. Dat kan voor de omgeving heel impulsief overkomen (wat natuurlijk ook zo kan zijn), maar vaak ben je er in je hoofd al dagen, weken of jaren mee bezig. Je baan opzeggen om je hart achterna te gaan is een voorbeeld, maar bewuster kleding shoppen of geen vlees meer eten kan ook iets zijn wat je wellicht voor je uit schuift. Ik doe dat ook. Ik heb dromen en ideeën genoeg om een ‘grotere steen’ bij te dragen aan deze wereld, maar de vervolgstap zetten vind ik vaak lastiger. Het heeft alleen al een paar jaar geduurd voordat ik deze blog online heb gezet! Tijd voor verandering dus.

Vanaf nu zal ik regelmatig bloggen over onderwerpen waarin ik het roer om wil gooien. Zoals je wellicht al hebt gemerkt, wil ik heel graag mijn steentje bijdragen aan deze wereld. Ik wil het liefst zoveel mogelijk eerlijke kleding dragen (géén kinderarbeid!) en biologisch eten. Daar voel ik me beter bij. Het lastige is: ik heb hele andere gewoontes aangeleerd. Absoluut geen excuus, maar als je een oude gewoonte wilt afleren en een nieuwe wilt aanleren, moet je volledig achter datgene staan wat je wilt veranderen. Een verstokte roker die wil stoppen, moet dat écht zelf willen (ik heb er ervaring mee ;-), er loopt hier eentje rond). Daarnaast kost een bepaalde verandering in eerste instantie soms extra geld en/of tijd, wat je niet direct hebt of dénkt te hebben.

Als je samenleeft met iemand, kan het daarnaast ook zo zijn dat je compromissen moet sluiten. Hoewel ik het bijvoorbeeld wel zie zitten om elektrisch te rijden, krijg ik Luuk echt niet van zijn BMW af. Ik moet ook eerlijk bekennen dat de elektrische auto van BMW niet om aan te zien is. Een Tesla is wellicht nog een optie, maar de prijzen liegen er niet om. En weet je? Ik vind dat niet erg. Als ik Luuks stralende ogen zie bij het intrappen van het gaspedaal, geniet ik ook. Op den duur worden alle auto’s elektrisch (of op een andere manier duurzaam), dat weet ik zeker. En dan krijgt BMW ook mooie elektrische auto’s die wij kunnen betalen. Daar draag ik in dit geval alleen niet direct aan bij, maar gelukkig zijn er anderen die dat wel doen.

Zo zullen de meesten wel dingen hebben, waar ze enorm van genieten, maar die wellicht niet heel goed zijn voor deze aardbol. Als we allemaal echter op onze eigen manier bijdragen aan deze wereld, komt die er op den duur steeds mooier uit te zien. En we inspireren elkaar! Misschien leeft een vriendin van je bijvoorbeeld al aardig groen; ze doet alles op de fiets, verbruikt zo min mogelijk energie, scheidt haar afval enzovoort. Voor jou net een stap te ver, maar onbewust ben je wellicht wel door haar geïnspireerd om tóch dat glas naar de glasbak te brengen. En op een dag merk je misschien opeens: hé, zo moeilijk is dat ‘groene’ leven niet! Het is een gewoonte geworden. Zo inspireer jij iemand misschien wel met je dankbare levensinstelling of het vrijwilligerswerk dat je doet.

Ik zeg dus niet dat we allemaal opeens radicaal anders moeten leven, maar zou zo graag willen dat we wat bewuster leven. Daar begint het allemaal mee. Ik heb echter geen controle over de wereld, maar wel over mezelf. Het roer gaat dus om! Benieuwd hoe? Dat lees je in een volgende blog!

Welke gewoontes van jezelf zou jij willen veranderen, om zo een groter steentje bij te dragen aan de wereld?

Geef een reactie