Mijn 5 favoriete spirituele boeken

13b. EngelIk houd enorm van boeken over spiritualiteit. Het geeft me vaak weer nieuwe inzichten, ik vind er herkenning in en het helpt me verder op weg in mijn persoonlijke ontwikkeling. Bij sommige boeken blijf ik halverwege steken, maar anderen lees ik in één ruk uit. Hieronder mijn 5 favoriete spirituele boeken, waar ik verdieping, inzichten en/of herkenning in vind! Wat mij betreft stuk voor stuk aanraders :-).

  1. Engelen in mijn haar – Lorna Byrne

Lorna heeft diverse prachtige (bestseller) boeken geschreven die mijn kijk op het leven hebben veranderd. Ik geloofde bijvoorbeeld al in engelen, maar ben me nu veel bewuster van de aanwezigheid ervan. Haar eerste boek ‘Engelen in mijn haar’ las ik rond mijn 17e en is voor mij echt heel waardevol geweest. In dit boek vertelt ze hoe ze opgroeide in armoede, niet altijd voor vol werd aangezien (ze werd zelfs als ‘achterlijk’ bestempeld) en altijd geheim hield dat ze engelen en geesten kon zien. Maar goed ook, want anders was ze wellicht in een gesticht gestopt. Ze vertelt op een prachtige, gedetailleerde wijze wat ze ziet en wat de boodschappen zijn die ze van God en de engelen mag doorgeven. Haar belangrijkste boodschap in dit eerste boek is dat iédereen een beschermengel heeft. We zijn nooit alleen en kunnen altijd de hulp van de engelen aanroepen.

  1. Ik kom van de zon – Flavio Cabobianco

Ik vind dit zo’n bijzonder boek! Flavio is geboren in Argentinië en is inmiddels ongeveer zo oud als ik ben. Dit boek schreef hij toen hij klein was. Nou ja, z’n moeder schreef al zijn wijze, spirituele uitspraken op en bewaarde eveneens zijn tekeningen waarmee hij dingen uitlegt. Hier hebben ze later een boek van gemaakt. Flavio heeft herinneringen aan zijn leven vóór hij hier op aarde werd geboren en heeft heel veel wijsheid over hoe de zichtbare en onzichtbare wereld in elkaar steekt. Hij vertelt ook dat de wereld aan het ‘vergeestelijken’ is. Zo zegt hij bijvoorbeeld:

“Er worden nu nieuwe kinderen geboren. Het zijn andere mensen, ook al zien ze er niet zo uit. Ik ben maar één van hen, één van de eersten. De mensheid is aan het veranderen. De verbinding met de geestelijke wereld is opener.” 

Wat hij vertelt is vaak vrij diepzinnig, maar de kracht zit hem soms ook in de eenvoud. Als hij zijn moeder bijvoorbeeld vertelt dat hij van haar houdt, zegt hij er vervolgens achteraan:

“Maar ik kan je ook lief vinden als je niet mijn moeder bent; ik kan iedereen liefhebben, net zoals jou.”

Prachtig toch? Ik vind dit in ieder geval een heel mooi boek en ga ‘m binnenkort weer eens lezen.

4. Zon!

  1. De kracht van het nu – Eckhart Tolle

Deze zal voor velen bekend zijn, Eckhart is bijvoorbeeld een geliefde gast van Oprah en een wereldwijde bestsellerauteur. De titel vat de inhoud van het boek kernachtig samen: de kracht van het NU. We kunnen in ons hoofd enorm bezig zijn met het verleden en de toekomst, maar Eckhart weet je focus op prachtige wijze op het NU te richten. Steeds weer opnieuw. Een paar mooie citaten:

“De psychische toestand van angst staat geheel los van concreet en echt gevaar. Hij komt voor in vele gedaanten: onbehagen, bezorgdheid, benauwdheid, nervositeit, spanning, doodsangst, fobieën, enzovoort. Het gaat bij deze angst steeds om wat er zou kunnen  gebeuren, niet om angst voor iets dat nu  gebeurt. Jij  bent in het hier-en-nu, maar je geest vertoeft in de toekomst. Dat schept een kloof van angst.” – Eckhart Tolle

 

“Heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht of gevoeld buiten het Nu om?” – Eckhart Tolle

En zo gaat ’t maar door en door met wijsheden. Je wordt even goed met je neus op de feiten gedrukt dat we onszelf vaak knettergek maken met ons verstand.

Geen boek dat je in één zucht uitleest, maar die je stukje bij beetje leest. Een boek om zo nu en dan opnieuw te pakken, om weer even herinnerd te worden aan iets heel belangrijks: DIT MOMENT. Heel waardevol!

  1. Het sprookje van de dood – Marie-Claire van der Bruggen

Dit boek gaat over een Zieltje dat de reis van de hemel naar de aarde maakt. Vanuit de ogen van het Zieltje wordt beschreven hoe hij het ervaart om geboren te worden, maar ook hoe het uiteindelijk weer is om te sterven. Ook het hele ‘voortraject’ aan het geboren worden op aarde wordt uitgebreid beschreven. Heel mooi! Ik vond het op één of andere manier ook heel ‘herkenbaar’. Het boek is zeer eenvoudig geschreven en leest als een trein. Het deed mij weer beseffen dat het leven één groot avontuur is, waar ik met volle teugen van mag genieten. En ook dat toeval niet bestaat ;-).

  1. Na dit leven – Eben Alexander

Eben Alexander was vóór zijn bijna-dood-ervaring een neurochirurg die sterk in de wetenschap geloofde. Patiënten die hem vertelden over een bijna-dood-ervaring, geloofde hij niet. Dat waren waanbeelden die veroorzaakt werden door je hersenen. Tót hij zelf een bijna-dood-ervaring kreeg. Eben kreeg een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking en was zeven dagen hersendood. Hij geeft zelf aan dat hij daardoor geen herinneringen kán hebben aan die tijd. Dit onderbouwt hij ook met wetenschappelijke kennis, wat ik persoonlijk de wat saaiere stukjes vond. Het bijzondere is echter dat Eben wél herinneringen heeft. Bijzondere herinneringen aan een wereld vol liefde. Het ‘al’, de ‘hemel’ of hoe je het ook noemen wilt. Ik vind het een fascinerend verhaal, wat eveneens lekker weg leest. De wetenschappelijke stukjes mochten er wat mij betreft uit, maar ik denk dat vele anderen dit juist prettig vinden.

Dit waren mijn 5 favorieten! Wat zijn jouw favoriete spirituele boeken? En heb je nog aanraders voor mij?

 

Geef een reactie