Ongevraagde adviezen

“Gewoon even laten huilen, joh! Dan slaapt ‘ie binnen no-time door.”

Ken je dat? Mensen die ongevraagd allerlei adviezen over je uitstorten, zonder dat jij daar op zit te wachten? Het is vaak goed bedoeld, maar het kan je desalniettemin behoorlijk uit balans brengen. Doe ik het wel goed? Moet ik mijn kleintje dan inderdaad tóch laten huilen, terwijl ik daar eigenlijk niet achtersta?

ongevraagd advies

De beste stuurlui staan aan wal…

Vlak na mijn bevalling merkte ik dat ik door ieder wissewasje uit balans raakte. Ik wilde mijn kleine hummel de állerbeste zorg geven die hij maar krijgen kon en daarnaast ook lief & aardig zijn voor mijn omgeving. En dát,  lieve mensen, ging niet zo goed samen. Op het moment dat er bijvoorbeeld iets tegen mijn zin gebeurde, durfde ik daar vaak niets van te zeggen. Daar kreeg ik naderhand dan last van (lees: piekeren & tranen). Gelukkig heb ik een vriend die vaak duidelijke grenzen kan aangeven, alleen voelde ik me dan juist schuldig als hij voor boeman werd aangezien. Soms moet je namelijk echt duidelijk zijn, voordat iemand begrijpt wat je bedoelt. Zijn ontnuchterende advies: ‘Laat het los, laat het gaan!’. Een mantra wat hier in huis regelmatig over en weer geroepen wordt, haha. Nog steeds.

Voor de duidelijkheid: als je om advies vráágt is het natuurlijk wat anders. Ook kan een ongevraagd advies soms als een geschenk uit de hemel komen (met de nadruk op sóms). In alle andere gevallen: wees duidelijk en probeer het los te laten. De enige op wie je daadwerkelijk invloed hebt, ben jijzelf. Adviseert iemand je om je kind te laten huilen, terwijl jij dit niet wilt? Doe het dan niet, wat die ander daar dan ook van mag denken. Dit kan even wennen zijn voor je omgeving, omdat ze misschien van je gewend zijn dat je altijd ‘lief’ bent en doet wat een ander je zegt. Wat is er echter lief aan als je over je eigen grenzen laat gaan, waardoor je je niet prettig voelt? Begin maar eens met lief zijn voor jezelf en te voelen wat jij wel en niet fijn vindt.

Als je je al jaren aanpast, kan dit heel lastig zijn en soms heftige reacties bij je omgeving opwekken. De kunst is dan om zelf vooral rustig te blijven en niet in die reactie mee te gaan. Echt, ze wennen vanzelf aan de échte JIJ. Laat ze lekker kletsen en wees blij met jezelf! Jij bent de perfecte mama voor je kind en kent  hem of haar het allerbeste. En als je dan tóch heel graag lief wilt zijn voor een ander: je kind heeft er baat bij als jij lekker in je vel zit. Dus: ‘duidelijk zijn’ is  het nieuwe ‘lief zijn’. Voor jou, je kind én je omgeving.

Hoe ga jij om met ongevraagde adviezen? En geef jij makkelijk je grenzen aan?

Geef een reactie