Als je na de geboorte van je kindje (tijdelijk) niet meer aan het werk wilt #volgjehart

DSC03096 (2)

Zoals jullie wellicht weten werk ik parttime bij een dienstverlenend bedrijf. Op dit moment ga ik weer met plezier naar mijn werk, maar dat was anders vlak na mijn zwangerschapsverlof. Ik zag er tijdens mijn zwangerschap al tegenop om een paar maanden na de bevalling weer aan de slag te gaan (zinloos piekeren heet dat ;-)). Het leek me zo snel! Mijn verlofperiode vond ik vervolgens hemels, écht he-mels. Ik had een prachtige bevalling en was die periode erna ook helemaal in mijn element. Dat ik de hele kraamweek aan de kolfmachine hing, deerde me niks en Jonah was ook de relaxheid zelve. Hij dronk aan het einde van de kraamweek goed aan de borst, sliep na 7 weken al door en er was geen vuiltje aan de lucht. Tót ik weer ging werken. Ik kwam totaal niet lekker in het ritme en Jonah besloot ’s nachts opeens ook weer regelmatig wakker te worden.

Op het moment dat ik daadwerkelijk weer aan het werk ging, was Jonah 4 maanden oud. Ik had dus al wat extra verlof opgenomen, maar ik zag echt als een berg op tegen de eerste werkdag. Mijn hart brak vervolgens keer op keer als ik hem moest achterlaten, maar ik hield me naar de buitenwereld redelijk groot. Hoe lief iedereen ook voor mijn kleine man was (wij hebben namelijk zonder overdrijven fantastische oppas-opa’s en oma’s), dat eerste jaar kon ik hem heel moeilijk loslaten.

In mijn ogen best een natuurlijke reactie, maar het had ook met mijn mindset te maken. Soms is de situatie niet anders en moet je aan het werk om inkomsten te genereren. Ik maak bijvoorbeeld een diepe buiging voor alleenstaande moeders! Dan kun je wel met alle macht je hakken in het zand zetten, maar mijn ervaring heeft me geleerd dat dat averechts werkt. Daar heb je alleen jezelf maar mee. In mijn geval heb ik er zelf voor gekozen weer aan het werk te gaan en dan kun je maar het beste meegaan in de flow. Dan zul je zien dat er ook nog positieve dingen uit voortkomen. Zo kwam ik op een andere vestiging terecht met de meest lieve collega’s ever, waardoor ik in ieder geval niet het gevoel had enorm onder druk te staan. Ik heb er ook waardevolle contacten aan overgehouden ♥. In mijn geval was dit dus een grote ‘accepteer-de-situatie-en-heb-vertrouwen-les’. Als je het wilt zien, zijn er namelijk altijd lichtpuntjes!

DSC02940 (2)

Nu komt echter de grote MAAR. Ik was namelijk in de situatie dat ik er best een jaartje tussenuit had gekund. We hadden dan zeker op ons geld moeten letten, etentjes moeten overslaan en bepaalde investeringen voor het huis moeten uitstellen, maar dat hadden we wel overleefd. En ja, dan had ik waarschijnlijk mijn baan moeten opzeggen, terwijl ik net een vast contract had gekregen. Destijds heb ik me flink laten beïnvloeden door mijn omgeving (NIET DOEN, NIET DOEN!), want ik heb er wel over nagedacht. Ik ben er echter heilig van overtuigd dat als jij je hart volgt, er continue op het juiste moment weer een deur voor je opengaat. Het enige wat je nodig hebt, is LEF!

Mocht ik ooit een tweede kindje krijgen, dan zeg ik echter niet dat ik direct mijn baan opzeg. Niet om me nu in te dekken, maar ik bepaal dat op dat moment. Wellicht heb ik er dan veel minder moeite mee en het hangt natuurlijk ook af van andere keuzes die wij maken. Als Luuk en ik opeens besluiten te verhuizen naar een groter en duurder huis, dan kies ik daar ook bewust voor. Dat zijn we echter niet van plan ;-), mede omdat wij die druk van een hoge hypotheek niet fijn vinden. Als één van ons zonder werk komt te zitten, is dat nu niet zo’n punt. Dat betekent dus ook dat één van ons gerust een tijdje thuis kan zitten uit vrije wil, gewoon omdat dat goed voelt.

Zit jij in een soortgelijke situatie en schreeuwt je hart dat je op dat moment thuis het hardste nodig bent? Laat je dan niet door de buitenwereld beïnvloeden. Is je situatie niet zo luxe of heb je zelf bepaalde keuzes gemaakt, waardoor je jezelf in een ‘lastiger’ parket hebt gebracht: go with the flow. Werken heeft namelijk ook heus zijn voordelen, zelfs als je liever bij je kindje wilt zijn. Focus je op die positieve dingen, want alles wat aandacht krijgt groeit!

In welke situatie zat jij na de geboorte van je kind? Heb jij je hart gevolgd?

Geef een reactie