Jonah’s top 5 voorleesboeken (0-1 jaar)

voorlezen

Ook baby’s houden ervan om voorgelezen te worden! Ze begrijpen vaak nog niet helemaal waar je het over hebt, maar vinden het heel fijn om naar je stem te luisteren en plaatjes te kijken. Ik ben gek op boeken en lees heel graag voor. Zodra Jonah ook maar énige interesse toonde, pakte ik er al een voorleesboekje bij. Daar waar het eerst vooral plaatjes kijken was, komt er langzamerhand steeds meer interactie. Inmiddels is Jonah bijna 20 maanden oud en komt hij zelf met boekjes aanzetten die ik moet voorlezen. Over een tijdje dus ook Jonah’s top 5 voorleesboeken voor 1-2 jaar!

Hierbij Jonah’s favoriete boekjes in de tijd dat hij 0-1 jaar was. Tot zo’n 9 maanden waren vooral knisper- voel en geluidenboekjes favoriet. Die heb ik grotendeels buiten beschouwing gelaten, omdat ik het idee had dat alles met felle kleurtjes of zwart/wit in dat geval wel goed was. Langzamerhand kwamen de echte prentenboeken echter in beeld, met daarbij een voorkeur voor boekjes met dieren en alles wat rijdt.

Mijn eerste geluidenboek – boerderij (usborne)  Mijn eerste geluidenboek (usborne) 

Dit boek is echt kapot gelezen (lees: ligt uit elkaar). Enige nadeel vind ik dat je vrij hard  op de knopjes moet drukken om er geluid uit te krijgen. Dat krijgt een baby of dreumes niet voor elkaar. Verder echt een prachtig boek en Jonah kreeg geen genoeg van die geluiden!

2. Nijntje ‘Boe zegt de koe’nijntje

Ideaal om lekker door te bladeren en te vragen: ‘Wat zegt de koe? En wat zegt het varken?’. Op een gegeven moment gaan ze je vanzelf nadoen en dat is zó leuk! Nog steeds wel een favoriet boekje hier.

3. Toet, toet, daar gaan we!

Toet, toet, daar gaan we!

Dit boek kreeg Jonah rond de 10 maanden, nadat hij in het ziekenhuis had gelegen. Het werd gelijk een favoriet. Op elke bladzijde staat een ‘broembroem’, wat voor Jonah al genoeg reden was om dit boek iedere keer opnieuw te pakken. Ik vind het zelf ook een prachtig boek met mooie illustraties.

4. Pieter Konijn – mijn eerste woordjes

Mijn eerste woordjes - Pieter Konijn

Het is je misschien al opgevallen, want in de lijst met kraamcadeautjes kwam Pieter Konijn ook naar voren. Ik houd namelijk van Pieter Konijn. En dan niet de moderne variant, maar de ouderwetse met die romantische tekeningen. Dit boek vinden zowel Jonah als ik echt prachtig. Je kunt het zachte vachtje van de eekhoorn aaien, jezelf in het spiegeltje bekijken en met je nagels over de zon ‘krabben’ (dat doet Jonah graag). Er zitten allerlei verrassingen in het boek, waarin herkenbare dieren de hoofdrol spelen.

5. Muis verkleedt zich      Muis - Lucy Cousins

Niet gelijk mijn favoriet, omdat de illustraties niet helemaal mijn smaak zijn. De verhaaltjes zijn overigens wel leuk! Ik denk dat Jonah de felle kleurtjes van de illustraties erg mooi vindt. Jonah vond (en vindt) dit boekje in ieder geval fantastisch!

Jonah heeft best een ruime keus aan boekjes thuis (een understatement ;-)). Van Woezel en Pip en Dikkie Dik hebben we bijvoorbeeld ook aardig wat boekjes en die vond Jonah als baby ook al echt leuk. Bovengenoemde boekjes kwamen echter vaker voorbij. Ook wel grappig om te vermelden: aangezien Jonah zo gek is van trekkers, krijgt hij regelmatig het tijdschrift ‘boerderij’ van mijn ouders mee naar huis. Op iedere bladzijde is wel een trekker of boerderijdier te zien. Vooral bij het zien van een ‘trekker’ schreeuwt hij het uit: ‘Tekker, tekker!’. Hetzelfde geldt voor autoblaadjes. Op iedere pagina een auto is natuurlijk een walhalla ;-).

Lees jij je baby ook voor? En welke boekjes zijn favoriet?

One comment

Geef een reactie