Laat je kind toch lekker ‘egoïstisch’ zijn.

2016-05-07 23.17.41
Wat zeg jij als jouw kind zijn of haar speelgoed niet wil delen? Als het alles naar zich toetrekt en niks ervan aan een ander kindje wil geven? Pak jij één van de speeltjes dan af en geef je het aan het andere kind? Geef je er misschien een uitleg bij, maar besluit je dan alsnog het speeltje tegen de zin van je kind aan die ander te geven?

Oké, dan nu een andere situatie. Stel jij hebt een leuk dagje uit op de planning staan. Jullie gaan met het hele gezin een dag naar de dierentuin. Het is een uurtje rijden en jullie staan op het punt om te vertrekken. Dan opeens komt je vader langs. Zijn auto staat onverwacht bij de garage en hij MOET ergens naartoe. Hij ziet geen andere oplossing dan dat hij jullie auto moet lenen. Hij wist niet dat je een dagje uit had gepland en weet überhaupt niet wat er in JOUW hoofd omgaat. Doet er ook niet toe toch? Je ouders help je altijd uit de brand. Hij heeft zijn situatie uitgelegd en heeft die auto nu echt even nodig. Dan opeens komt je moeder er ook aan. Ze werpt je een lieve glimlach toe, pakt de autosleutels uit jullie la, stapt in de auto en rijdt ,samen met je vader, weg. Hoe voel je je dan?

Ik denk dat je boos wordt. Of verdrietig. Daar gaat jullie dagje weg! WIE haalt het in zijn hoofd om zonder overleg in JOUW auto weg te rijden. JOUW AUTO! Er is niet eens nagedacht over een andere oplossing. Alsjeblieft zeg, gekker moet het niet worden! Toch?

Oké, dan nu terug naar je kind. Met ZIJN SPEELGOED. Dat jij, zonder goedkeuring van je kind, aan een ander geeft. Je kind huilend achterlatend, met de mededeling dat ‘hij zich niet zo moet aanstellen’. Wellicht verwoord je het nog iets aardiger en mag je kindje bij je op schoot uithuilen, maar delen zal hij leren. Linksom of rechtsom.

4- zondag 17 april

Lieve papa’s, mama’s, opa’s en oma’s en wie al niet meer. Laat dat sociaal wenselijke gedrag alsjeblieft achterwege. Hierdoor kan de authenticiteit van je kind namelijk aangetast worden en gaat hij zich gedragen zoals jij wilt. Of ze gaan juist het tegenovergestelde doen en worden een zogenaamd ‘probleemkind’. Een kind dat niet luistert, ha! Ik snap dat kind wel.

Jouw kindje is vol liefde en wijsheid. Ze weten dat ze eerst voor zichzelf moeten zorgen en daarna blijft er voldoende over voor een ander. Als ze klein zijn, moeten ze ook nog leren wat het effect van bepaalde ‘acties’ is. Laat ze dit zelf leren. Geef alleen praktische hulp en je zult zien dat ze op een gegeven moment vanuit zichzelf gaan delen. Gewoon, omdat het een fijn gevoel geeft. Niet om de goedkeuring van wie dan ook te krijgen.

De keuze is aan jou. Wil je een authentiek kind dat van zichzelf houdt en daardoor vanuit zijn of haar hart gaat delen (en leven)? Geef dan het goede voorbeeld en doe altijd wat het beste voelt voor JOU! Niet voor je omgeving. De kans bestaat dat je anders een aangepast kind krijgt dat zijn geluk en goedkeuring zoekt buiten zichzelf. Net zoals jij misschien ook wel doet…

Ik ben benieuwd hoe jullie hierin staan! Hoe gaan jullie met dit soort situaties om?

One comment

  1. Maya Bossenbroek says:

    Super mooi Yneke, je slaat hiermee de spijker op zn kop! Mooi verwoord en goed duidelijk voorbeeld! Dank je! Xx

Geef een reactie