Sesam, open u!

poort van liefde

Open de poort van je hart en laat de liefde stromen

Ken je dat sprookje over een berg vol met kostbaarheden, die enkel open gaat wanneer je zegt: ‘Sesam, open u!”? Stel je nou eens voor dat die berg jouw hart is en de kostbaarheden staan voor onvoorwaardelijke LIEFDE. Net zoals bij die berg, zit de liefde vaak wel een beetje verstopt. Meestal achter een flinke poort welteverstaan en indien nodig met een hangslot er nog op ook. De enige die deze poort kan openen, ben jij. Jij hebt de sleutel in handen, niemand anders. De wereld kan juist nu wel wat extra liefde gebruiken, dus geef het een kans en probeer die poort wat verder open te zetten.

Ik wil mijn poort, mijn hart, in ieder geval vaker open hebben staan. Wagenwijd open. Maar hoe doe ik dat nou? Als moeder zijnde heb ik het perfecte voorbeeld in huis: mijn eigen kind. Ik hoef slechts één blik te werpen op mijn kleine man en ik weet dat het kan. Hoe hij zijn hart vaak wagenwijd open heeft staan, daar neem ik mijn petje voor af! Doordat Jonah zoveel liefde uitstraalt, maakt hij de mensen in zijn omgeving zachter. Dit gebeurt niet alleen met mensen die dichtbij ‘m staan, maar ook bij vreemden.

Zo kan het zijn dat we in de winkel staan en er een nors kijkende man voor ons staat. Ik bestempel hem onbewust al gauw als chagrijn, totdat hij Jonah in het vizier krijgt en vice versa. Jonah gaat gewoon ongegeneerd staren en geeft een glimlach. Als de man vervolgens een glimlach terug geeft, zie ik een volledig ander mens. Zachter, vriendelijker, liefdevoller. Het effect van een hart dat wagenwijd open staat, is wat mij betreft dus kristalhelder. Je krijgt er heel vaak liefde voor terug.

Het lastige is: het is makkelijker gezegd dan gedaan en je krijgt vaak genoeg ook het deksel op je neus. Dat is de ‘keerzijde’ van leven met een open hart en de reden dat ik hem af en toe stevig op slot zet. Ik kan er namelijk dagen mee rondlopen als ik het gevoel heb dat anderen mij niet zo aardig vinden. Het is dus voor mij de kunst daar niks van aan te trekken en dat gaat steeds beter! Ik heb er inmiddels zo mijn trucjes voor en als ik in mijn kracht sta, mijn ding doe en gelukkig ben, dan ben ik minder snel geraakt. Ik straal dit dan ook uit naar buiten toe en geloof dat ik hetzelfde tegelijkertijd ook aantrek.

Die poort mag dus lekker open, wagenwijd! Goed voor mij, maar ook voor mijn omgeving :-). Ik ga eraan werken en daar ben ik al mee begonnen. Één van mijn doelen dit jaar is bijvoorbeeld dagelijks minimaal naar één vreemde te lachen. Ik ben er soms verbaasd over wat het voor positieve reacties teweeg brengt. Vaak krijg ik er minimaal een glimlach voor terug. Echt, het proberen waard!

Wanneer zet jij je hart op slot en bouw je er een veilig muurtje omheen? Hoe voorkom je dit?

Yn & Jonah - Muiderslot

Geef een reactie